Woensdag, 3 sept. 2014

Voor de tweede keer is Gijsje naar Malawi vertrokken om op het Eva Demaya Centre, ‘haar project’, te gaan werken.

Telkens als er nieuws te melden is probeer ik (Bart) deze site bij te werken, zodat iedereen haar werk kan mee beleven.

DSC02194

Op zaterdagochtend 30 augustus vertrok ze met twee propvolle koffers, een rugzak en haar laptop vanaf Schiphol met een KLM-toestel richting Nairobi (Kenia). Tien uur later vloog ze door naar Lilongwe (Malawi) met een tussenstop van een uur in Lusaka (Zambia). Op de luchthaven van Lilongwe stond de vaste taxi-driver Griffin al te wachten. Een tweede homeopaat uit Nederland kwam met een andere vlucht nog wat later aan. Vervolgens met de taxi 300 km naar het noorden. Voor het donker bereikten ze het bekende ‘hotel’ op de route. Een nacht goed geslapen en maandagochtend nog eens bijna 100 km noordelijker naar het Eva Demaya Centre. Het laatste traject gaat over onverharde wegen met gaten en kuilen.

Griffin heeft de te grote simcard op maat laten knippen voor de iPhone van Gijsje en we kunnen nu met een zekere regelmaat sms-jes uitwisselen en zelfs bellen lukt op dit moment redelijk. Maandagmiddag de koffers uitgepakt en hartelijk kennis gemaakt met de medewerkers op het terrein. Iedereen is blij dat ze er weer is, een warm welkom.

Propvolle koffers, ja, dat kwam ondermeer door de geweldige response op de nieuwsbrief. Er is wederom zoveel aan goederen aangeleverd dat het lang niet allemaal mee kon maar ze heeft zoveel mogelijk verbandmiddelen, medicijnen, voedingssupplementen, vitamines en andere noodzakelijke spullen meegenomen. Tenslotte heeft ze alle hoekjes en gaatjes van de koffers volg gestopt met de aangeleverde bh’s. De Facebook-actie van dochter Joke heeft zoveel bh’s opgeleverd dat er nog een groot pakket achteraan gestuurd zal worden. Reken maar dat ze blij zijn met deze spullen. Ook nu weer hebben zoveel mensen ruimhartig geld gedoneerd waarmee Gijsje kon kopen wat ze aan medicamenten mee wilde nemen. Iemand nam de hele reis inclusief twee koffers voor zijn rekening!! Daar word je toch stil van. Omdat ze nu niet zelf de reis hoefde te bekostigen en ook nog zoveel giften binnen kreeg kon Gijsje een extra financiële bijdrage voor het Eva Demaya Centre meenemen. Hoeveel mensen kunnen geholpen worden met medische zorg die ze niet zelf kunnen betalen!  Het werk op het centrum pakte ze meteen dinsdag op. Omdat ze nu goed bekend is met alles gaat het allemaal nog soepeler en vlotter. Ze geniet enorm van dit werk. Ze voelt zich hier helemaal op haar plaats.

Dinsdag was er geen verbinding mogelijk maar woensdagmorgen heel vroeg lukte het weer.

Ze was een beetje verkouden maar dat knapte al weer op, ze was er niet ziek van. Waarschijnlijk opgelopen op een luchthaven. Op het laatste traject van de reis naar het centrum werden ze aangehouden bij een politiepost en die wilden natuurlijk weten waar ze naar toe moest. Toen ze vertelde dat ze naar het Eva Demaya Centre gingen werden ze meteen aardiger. “Ahh, naar mama Jaqueline, gaat u maar verder.” Nergens meer naar gekeken. Iedereen kent het Eva Demaya centre.

Internetten lukt waarschijnlijk (nog) helemaal niet. Ze zou graag foto’s sturen maar die houden we tegoed.